Val més morir de beure que morir de set per Maria Notó

La germandat del raïm
John Fante
Edicions de 1984: Barcelona, 2013
Traducció de Martí Sales

Edicions de 1984 va publicar ara fa gairebé dos anys La germandat del raïm de John Fante (Denver, 1909 – Los Angeles, 1983). Pertanyent a una família nord-americana humil d’origen italià, és un dels grans escriptors maleïts del segle XX, rescatat de l’oblit gràcies al pròleg que Charles Bukowski va fer de la reedició de Pregunta-ho a la pols. Aquest darrer llibre, l’obra més coneguda de l’autor, va ser traduït al català per Empúries el 1988, però no va ser fins les darreres publicacions de 1984 (A l’Oest de Roma, La germandat del raïm, Plens de vida) que va obtenir el ressò que es mereix.

Des de l’inici de La germandat del raïm ens veiem engolits per una història que resulta atraient per la pròpia trama esbojarrada. Fante se serveix d’una conversa telefònica entre el protagonista, Henry Molise, i el seu germà Mario, per oferir-nos un retrat de la família Molise, pertanyent a la segona generació d’immigrants italians als Estats Units, de la qual el pare, Nick, és un paleta alcohòlic i la mare, Maria, una mestressa de casa que ha resistit els enganys i la disbauxa econòmica del marit des de la cuina de la llar.

Henry és un escriptor de cinquanta anys que ens relata el viatge i l’estada a San Elmo, lloc d’on prové, així com la seva joventut. I és que decideix visitar els seus pares pel que sembla l’imminent divorci d’aquests a causa del descobriment, per part de Maria Molise, de pintallavis vermell a la roba interior del seu marit. Des de la tranquil·litat californiana on resideix, Henry anirà endinsant-se no només en una ciutat decadent (“San Elmo havia quedat isolat, la seva connexió vital havia quedat tallada i el poble s’estava morint”), sinó també en el seu passat i en allò més profund d’ell mateix, no menys descuidat.

La separació queda oblidada per la reconciliació, vella coneguda de la parella, i Henry, es veu embrollat en els nous plans de Nick, que ha decidit que no en té prou amb haver construït els edificis principals de San Elmo, i que ha d’erigir a la muntanya la seva darrera gran obra, un fumador de carn de cérvol. El que havia de ser un viatge de dos dies, es converteix en un periple amb el pare i els seus amics per tal d’ajudar-lo amb la nova construcció. El vi s’escola per les pàgines creant un ambient oníric en el qual el protagonista ha de conviure amb la relació familiar que havia soterrat a les platges de Los Angeles i, darrere les galtes envermellides dels capil·lars esquinçats per la beguda, trobar en Nick la figura d’un vell indefens i cansat, però aferrat a la gerra del vi i a la vida.

Si bé s’han senyalat els elements autobiogràfics i la duresa de les condicions de la segona generació d’immigrants italians dels anys setanta, en què els plaers més primitius serveixen d’al·licient per oblidar una realitat hostil, i que pertanyen també a l’obra, aquesta no es basa en la crítica social. L’element central del text no es troba en la situació contextual, sinó en les relacions internes que es teixeixen entre el protagonista i la seva família. L’ambigüitat dels sentiments de les relacions humanes és justament el que fa de la novel·la un mirall on reflectir-nos, on el quotidià ens farà trobar amb la duresa de l’amor i l’odi, del gust agredolç de la pèrdua i la reconciliació. Henry s’embarcarà en la darrera aventura del seu pare, tot i la cruesa del vincle entre ells dos, no per demanar-li explicacions, ni reconvertir-lo en la figura que mai serà, sinó per retrobar-se amb la veritat i assumir-la. La germandat del raïm és un relat sincer de la vida, que no amaga les contradiccions ni el dolor que acompanyen les relacions humanes, però que al mateix temps resulta optimista per recuperar-ne el millor: l’humor, la tendresa, l’amor o l’amistat.

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Acrocorinto © 2018 All Rights Reserved

http://acrocorinto.com/wp-content/uploads/2011/12/acrocorinto3.jpg

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress